Ndikimi i duhanit në shtimin e peshës

Pirja e duhanit ka qenë shpeshherë e lidhur me sëmundje të rënda që implikime fatale dhe shpeshë herë edhe vdekjeprurëse. Disa nga ato të përgjithshmet përfshijnë kancerin e mushkërive dhe komplikimet kardiovaskulare.

Pirja e duhani është konsideruar gjithashtu potemcialisht e dëmshme për ata që vuajnë nga dëmtimi kronik i veshkave. Pra lind pyetja ‘Mundet që pirja e duhanit të ndikojë në shtimin e peshës’ . E po mirë përgjigja është jo. Në fakt, prija e duhanit është lidhur shpeshë me humbjen në peshë dhe tërheqja nga pirja e duhanit është konsideuar si një nga arsyet që janë përgjegjëse për të fituar peshë , edhe pse pirja e duhanit nuk është një zgjidhj e duhur për të humbur peshë,ja pse?

 

  1. Sipas një studimi të kohëve të fundit, prija e duhanit ka qenë e lidhur me humbjen e peshës si dhe prirja për të fituar peshë nga zingjiri i duhanpirësve ka qenë shumë i ngadalshëm në krahasim me jo duhanpirësit. Kjo humbje peshe megjithatë, vështirë se do të shoqërohet me një përfitim shëndetësor sepse shumica e peshës humbet në llogarinë e pirjes së duhanit e cila detyrimisht është e lidhur me humbjen e muskujve. Pra ajo që humbni nuk është pesha, por shëndeti.
  2. Prezenca e nikotinës në cigare është një stimulues natyral. Në fakt, kjo është shkaku se ju jeni shëndrruar në varësi ndaj saj. Kur pini duhan, zemra juaj është e stimuluar dhe rreh 20 herë më shumë për minutë, krahasuar me normën mesatare të rrahjes së zemrës të një duhanpirësi. Si rritje e normës së rrahjeve në zemër, rritet norma bazike metabolike në gjithë trupin. Prandaj, do të djegni shumë më shpejtë kalori nëse ju përdorni ngritjen e peshave.
  3. Një tjetër arsye pse pirja e duhanit shkakton humbje peshe është për shkak se pirja e duhanit shuan oreksin.Një mungesë e oreksit, shtyn individin për të ngrënë më pak dhe kështu ndikon në shëndetin dhe në humbjen e peshës. Duhanpirësit shpeshë bëjnë kompromise me oreksin dhe vaktet e ushqimit.
  4. Shumica e peshës e humbur gjatë pirjes së duhanit do të fitohet përsëri brenda një kohe, kur një person largohet përgjithmonë nga duhani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.