9 ushqimet me të cilat nuk duhet të ushqeni foshnjën tuaj

A ka filluar i vogli juaj të hajë tashmë edhe ushqime tjera pos qumështit të gjirit tuaj? A ndjeheni të hutuar se me çka duhet të ushqeni vajzën apo djalin tuaj të vogël?

Normal, një foshnjë duhet të fillojë të hajë me të mbushur pesë muaj. Por në mesin e gjithë ushqimeve janë disa që duhet në asnjë mënyrë të mos ia lejoni t’i hajë para se ti mbush një vit e më tepër.

 

  1. Të bardhat e vezës

Edhepse të bardhat e vezës janë tejet të shëndetshme dhe përmbajnë shumë proteina mos ia jepni ato fëmijës suaj. E bardha e vesë përmban disa baktere të cilat mund t’i shkaktojnë foshnjës dhembje barku dhe ca komplikime të tjera.

 

  1. Gjalpi i kikirikut

Ky gjalpë përmban shuëm potasium, proteina dhe fibra. Megjithatë ai mund t’i shkaktojë foshnjës suaj probleme dentale.

 

  1. Perime të pagatuara

Perimet janë një burim i rëndësishëm i ushqyesve por të pagatuara mund të ngulfasin të voglin tuaj.

 

  1. Gështenja, arra, lajthi, fëstëkë

Këto ushqime mund ta ngulfasin fëmijën tuaj meqë janë shumë të forta.

 

  1. Ushqimet e konservuara

Këtolloj ushqimesh mund t’i shkaktojnë infeksione bakteriale fëmijës suaj.

 

  1. Peshku

Peshku mund të jetë shumë i mirë për të rriturit por ai mund të shkaktojë alergji tek foshnjat. Ushqimi i detit poashtu përmban shumë merkur, çka është i dëmshëm për bebet.

 

  1. Lëngjet e frutave

Lëngjet e frutave, sidomos të paketuara përmbajnë gjëra që sistemi tretës i fëmijës nuk mund t’i procesojë.

 

  1. Mjalta

Pa marrë parasysh se sa e shëndetshme dhe shëruese që është mjalta ajo është shumë e rrezikshme për foshnjat. Mund të shkaktojë infeksione të ndryshme.

 

  1. Qumështi

Ne mund të hamendësojmë se nuk ka gjë të keqe në pirjen e qumështit meqë foshnjat edhe ashtu pinë qumësht gjiri. Por qumështi i lopës nuk është i mirë për foshnjat nën 12

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.