5 sjellje të prindërve që i pengojnë fëmijët të bëhen të suksesshëm

Eksperti dhe psikologu Tim Elmore ka shpalosur disa nga gabimet kryesore të prindërve në rritjen e fëmijëve të cilat ndikojnë që fëmijët të kenë vetëbesim të ulët dhe ua limiton gjasat që të bëhen të suksesshëm në të ardhmen.

 

  1. Ata nuk i lënë fëmijët të ndërmarrin rreziqe

Ne jetojmë në një botë në të cilën cdo ditë kërcënohemi nga rreziqet e ndryshme. Disa prindër frikësohen aq shumë nga këto rreziqe sa tentojnë t’i mbrojnë fëmijët e tyre duke ndërmarrë edhe masa absurde. Por, psikologët Europianë thonë se nëse një fëmijë nuk lejohet të luajë kurrë jashtë shtëpisë, dhe kurrë nuk ka përjetuar lëndimin e gjurit apo bërrylave, me shumë gjasë ai fëmijë kur të rritet do të ketë fobi të ndryshme. Fëmijët, adoloshentët ashtu si edhe të rriturit duhet të rrëzohen disa herë para se të mësohen të ngriten në këmbë përsëri.

 

  1. I shpëtojnë shumë shpesh

Gjeneratat e sotme nuk i posedojnë disa aftësi që i kanë poseduar gjeneratat e para 30 vitesh. Kjo ngase prindërit i ‘shpëtojnë’ fëmiëjt e tyre shumë shpejt nga situatat në të cilat ata gjenden duke mos u dhënë hapsirë që ata të mësohen të përballen vetë em jetën.

 

  1. Lëshojnë pe tej mase

Fëmija juaj nuk është do pajtohet me ju në secilën cështje. Nganjëherë ata do të dëshpërohen nga ju dhe nuk do duan tu flasin. Mos u jepni dhe mos lëshoni pe. Prindërit shpeshherë bien pre e dëshprimit të fëmijës së tyre dhe ua plotësojnë dëshirat edhe pasi kanë thënë jo. Kur thuani “jo” atëherë le të mbetet “jo” pa marrë parasysh se sa i hidhëruar fëmija juaj është.

 

  1. Tentojnë “t’ua presin krahët”

Adoloshentët shumëherë dëshirojnë të hapin krahët e tyre dhe të fluturojnë tutje. Ne si të rritur duhet t’t lejojmë ata të vendosin për vete duke i ndihmuar të navigojnë, pra në vendimet që ata si të ‘pavarur’

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.