3 gjëra që foshnja i mëson teksa është ende në barkun e nënës

Shkencëtarët kanë zbuluar se foshnjat i mësojnë disa gjëra teksa ata janë ende në barkun e nënës.

 

Foshnja i mëson shijet ende pa lindur

Të gjithë e dimë se foshnjat e palindura marrin ushqimin përmes nënës por jo të gjithë e dinë se ato në këtë mënyrë edhe i mësojnë shijet e ushqimeve që nëna konsumon. Një profesor nga Queen’s University ka studiuar këtë gjendje dhe ka hetuar që nëse nëna ha psh. hudër gjatë shtatzënisë, pas lindjes foshnja do ta pëlqejë ushqimin me hudër.

 

Foshnja e palindur dëgjon zërat

Një grup shkenctarësh nga Finlanda kanë zbuluar se foshnjat dëgjojnë zëra teksa janë ende brenda në bark. Këta shenctarë kanë bërë një eksperimet me dy grupe grash shtatëzënë. Grupit të parë u kanë lëshuar ninulla për të dëgjuar kurse grupit të dytë jo. Pas lindjes së fshnjave, i kanë lëshuar të gjithave ninulla për të parë reagimin e tyre. Foshnjat që i kanë dëgjuar ninullat që në bark kanë reaguar kurse të tjerat jo.

 

Foshnjat dallojnë zërat

A ka ndodhur që foshnja juaj u ka goditur në bark sa herë që ka folur një person i caktuar? Kjo ngase foshnjat mësohen t’i dallojnë zërat që pa lindur ende. Sipas psikologëve nga Universiteti i Nju Jorkut, nënat dhe të tjerët duhet domosdo tu flasin bebeve të palindura, meqë në rast lindjeje të parakohshme ato do kenë më tepër gjasa për të

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.