Përfitimet shëndetësore të portokallit

Portokalli është pjesë integrale e dietave tona të përditshme në forma të ndryshme. Ky është një frut i shkëlqyer në mëngjes si dhe shumë efektive në mes të çdo vakti.

Shumica prej nesh janë të vetëdijshëm se portokalli është një burim i pasur i vitaminës C, e cila gjithashtu është një nga arsyet kryesore për ta përfshirë atë lirisht në dietat tona të përditshme, megjithatë, disa përfitime të tjera shëndetësore të portokallit, sidomos ato që lidhen me parandalimin e sëmundjeve dhe të kontrollit, janë relativisht të panjohura për shumë njerëz.

 

Përfitimet e shumta shëndetëse të portokallit:

 

– Lufton kancerin: portokalli ashtu si të gjitha frutat tjera agrume, përmban një përbërës që quhet limonoids. Këto limonoide janë përgjegjës për luftimin e kancerit të stomakut, zorrës së trashë, gojës, gjirit, lëkurës etj.

– Përveç kësaj, portokalli është konsideruar gjithashtu të jetë një nga burimet më të pasura të cryptoxanthin, të cilat në mënyrë efektive mund të kontrollojnë rritjen dhe incidencën e kancerit të mushkërive.

– Efektiv në menagjimin e gurëve në veshka: Sipas studimeve të fundit, gratë që kanë konsumuar lëngun e portokallit përgjatë një periudhe të gjatë kohore, kanë shanse më të vogla që të ju zhvillohen gurët në veshka.

-Anti inflamator: portokalli përmban një molekulë flavonone me emrin herperidin. Herperidin është të konsideruar të jetë efektiv në uljen e niveleve të kolesterolit dhe menagjimin e hipertensionit tek individët. Prandaj, përfitimet e përgjithshme ndaj shëndetit kadriovaskular janë të mëdha. Prandaj, konsumimi i portokallit është një nga mënyrat më të lehta që të ju mbajë larg nga ftohjet dhe sëmundjet sezonale.

Përveç  cilësive të mësipërme specifike, portokalli është konsideruar të jenë shumë thelbësore për tu siguruar ushqyese jetikë të sistemit. Është vërtetuar gjithashtu i shkëlqyer për trajtimin e çrregullimeve të lëkurës dhe për mbajtjen e një çehre të shëndetshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.