Këshilla për parandalimin e sulmit në zemër

Ataku i zemrës i referohet dëmtimit të zemrës që shkaktohet kur furnizimi i gjakut në pjesët e muskujve të zemrës është i bllokuar. Ataku i zemrës ndodh kur mungon furnizimi me gjak.

Kjo është zakonisht rezultat i 2 proceseve: zhvillimit të shumë pllakëzave yndyrore në muret e arterieve dhe formimit të mpiksjeve mbi njërën nga pllakat.

Trajtimi i dhënë në fillim, gjatë një ataku në zemër mund të ndihmojë për të shpërndarë mpiksjen, duke zvogëluar dëmtimin e muskulit të zemrës.

 

 Faktorët e rrezikut që mund të ndikojnë

 • Rritja e kolesterolit në gjak;
 • Obeziteti
 • Diabeti
 • Mungesa e aktivitetit fizik
 • Rritja e presionit të gjakut (hipertensioni)
 • Pirja e duhanit
 • Stresi

 

 

Faktorët e rrezikut që nuk mund të ndryshojnë

 • Mosha
 • Gjinia
 • Histori të mëparshme me sëmundjen e zemrës
 • Histori familjare të sëmundjes së zemrës

 

 

Mbajtja e kolesterolit në gjak dhe triglicerideve në nivel të ulët

Kolesteroli në gjak dhe triglceridet maten si pjesë e një vlerësimi të përgjithshëm të rrezikut të sëmundjes së zemrës. Ata mund të maten me një test të thjeshtë gjaku, e cila mund të organizohet nga mjeku. Në mënyrë ideale, në qoftë se jeni në rrezik të lartë të sëmundjeve të zemrës, një total niveli i kolesterolit të gjakut më pak se 4.0 mmol/l është i dëshirueshëm, edhe pse çdo reduktim i kolesterolit të lartë do të jetë me dobi. Pyet për këshilla të mëtejshme mjekun. Pikat kyçe janë:

 • Ngrënia e sa më pak yndyrave;
 • Mbajtja dhe arritja e një mase të shëndetshme trupore
 • Të qëndruarit aktiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.